19 Aralık 2012 Çarşamba

Çikolata ve Ada

Eğer alacaksam Ada'ya şeker yerine çikolata almayı tercih ediyorum. Çikolata, şekere oranla daha iyi, en azından dişlere yapışmıyor ve mutluluk hormonu salgılattırıyor. Çok vermediğimiz için de yiyeceğini anladığı zaman bir seviniyor ki görmelisiniz, zıplıyor yavrucak. 
Karnımdayken de öyleydi. Çikolata ağzıma girdiğinde Ada harekete başlardı. Ben de bu kadar hızlı kana karışmaz ama nasıl oluyor da hemen hareketleniyor diye düşünürdüm. Sanırım bendeki mutluluk hormonu onda da anında etkisini gösteriyordu. Bebeklerin, anne karnında, her şeyden ne kadar hızlı etkilendikleri bu şekilde de test edilebilir. Çikolata yerkenki mutluluğum Ada'da saniyesinde etkisini gösterirdi. 
Kuzenimin 2004 yılında bebeği oldu. Şimdi büyüdü Ardacık. O kadar mutlu bir bebekti ki sürekli gülerdi. Ablam da bunun sebebini hamileyken sık sık çikolata yemesine bağlardı. Ben de aklımın bir köşesine yazdım: hamile kalınca çikolata yenecekti. 2010 yılında hamile kalınca hemen uyguladım ve faydasını gördüm. Çok şükür Ada da mutlu bir bebek(ti). Arada sırada çok abartmadan çikolata yedim. Bitter çikolatanın daha çabuk kana karışığını ve sütlü çikolataya oranla daha çok çikolata içerdiği için daha fazla mutluluk hormonu salgılamamızı sağladığını o zaman öğrendim. Hatta doktorum bile tavsiye etmişti, bitter çikolata yememi.


Bu fotoğrafta dondurma yiyor. Çikolata yerken fotoğraf çekmemişim. Nasıl kendinden geçtiğini göstermek için yine de bu fotoyu koymak istedim.
Ada'ya hamileyken özellikle dikkat ettiğim şeylerden biri de moralimi bozmamaktı. Moralimi bozabilecek pek çok şey oldu ama hiçbirine kafayı takıp yavrucuğumu mutsuz etmedim. Onu benim içimdeyken üzemezdim. Bebekler anne karnındayken de kayıt yapıyor. Çikolataya bu kadar çabuk tepki veren bebek üzüntüyü neden hissetmesin! Minicik yavruya bu yapılır mı! Umarım kimsenin hamileyken büyük acıları olmaz. Sağlıklı çocuklar yetiştirmek için bebeğinize daha anne karnındayken özen göstermeniz gerekiyor. 
Ruh sağlığı, en az beden sağlığı kadar önemli. Hatta bazen bir adım öne dahi geçebiliyor. Örneğin; iyileşmesi zor olan bir hastalığa yakalandığımızda moralimiz ne kadar yüksekse başarılı olma ihtimalimiz de o kadar artıyor. 
Anne karnında geçen zaman ve ilk iki yıl bilinçaltı oluştuğu için çok önemli. Yerli yersiz tasalarınız çocuğa yansımamalı. Sizin o an dert ettiğiniz sorun daha sonra çözülür ama onun çocuğunuzun bilinçaltında açtığı yara ya çok zor silinir ya da hiç silinmez. Çocuğunuzu mutluluk budalası gibi yetiştirin demiyorum. Tabii ki hayatın gerçeklerini, acı ve tatlı yönünü görmeli. Sevinçler olduğu kadar acılar da onun karakterini kuvvetlendirecek ama bebeklik yılları, bunlarla başarılı bir şekilde mücadele edebilmesi için güçlü bir ruh sağlığı inşa etme yılları.
Anne karnındayken çikolata yiyerek ve moralimi bozmayarak bunu sağlamaya çalışıyordum. Şimdi iş daha karmaşık bir hal aldı. Tabii ki Ada'nın karakteri ve sosyal ilişkileri de işin içine girdi. Umarım hepsinin içinden yüzümüz ak bir şekilde çıkabiliriz. 

2 yorum:

  1. Eee be yawrum nasıl canım çikolata çekti şimdi:)) Ne yani çocuğumuz yok diye yiyemiyecek miyiz dedim ve çekmecem de zor günler için zulaladığım bir adet Albeni'yi mideme indirdim, evet mutluyum ve mesudum...

    YanıtlaSil
  2. :))) ben de buralar çok yiyorum Ayda Abla herhalde bu yazı da o yüzden çıktı:)) afiyet olsun

    YanıtlaSil